Höstig och mycket god soppa

TACK… vill jag börja med att säga för alla omtänksamma kommentarer i förra inlägget!

Hösten är här och än så länge är den varm och skön på dagarna. Kvällarna har varit lite ruggiga och det inspirerar mig till att lägga lite mera tid på middagarna. För något år sedan bjöds det på Morotssoppa i Halv åtta hos mig, på TV4. I programmet fick den så bra betyg så jag kunde inte motstå att testa. Soppan var verkligen så god som de sa och det har helt klart blivit en av mina favoritsoppor. Lite lurad av namnet kanske man blir- den smakar inte så mycket morot men är så jättemumsig! Ett plus är också att den är lätt och snabb att göra :0) Testa å prova du åxå, receptet för 4 portioner kommer här:

4 medelstora morötter

1 dl vitt vin, kan uteslutas men… jag tycker att vinet lyfter soppan. Vitt matlagningsvin  från ex. ICA passar bra!

1 liter grönsaksbuljong

2 msk smör

1 st vitlöksklyfta

0,5 st finhackad medelstor lök

1 krm spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 tsk curry

1 krm kanel

2 krm salt

2 krm peppar

1 dl créme fraiche… passar lika bra med matlagningsgrädde tycker jag om det som finns hemma

2 tsk honung

0,5 dl färsk timjan… jag duttar i ca 1 tsk torkad om jag inte har färsk och det går lika bra

0,5 dl oregano… lika där, går bra med lite torkad ist

Till severing lite créme fraiche och lite finrivet skal från en citron…. jag brukar hoppa detta och servera soppan ”naturell”

GÖR SÅ HÄR:

1. Gör 1 liter grönsaksbuljong av  ex. tärning och ha redo.

2. skala och skiva morötterna i cm-tjocka skivor.

3. Hacka lök och vitlök.

4. Smält smöret i en stor kastrull och fräs lök och vitlök, ca 2 minuter. Lägg i morötterna och låt dem vändas i smöret.

5. Häll över vinet och lår sjuda 5 minuter.

6. Slå över buljongen. Krydda med curry, kanel, spiskummin och paprikapulver.

7. Koka tills morötterna blir riktig mjuka, ca 25 minuter.

8. Mixa soppan slät med stavmixer och slå tillbaka i kastrullen.

9. Tillsätt créme fraichen eller grädden och låt koka upp.

10. TIllsätt sedan timjan, oregano och honung. Smaka av soppan. Salta och peppra efter smak. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *